Visste du att man testar hur smörjmedel påverkar höjden på ölskummet?
Nästa gång du öppnar en öl kan du tänka på hur man har stängt den. Vid öltillverkning finns det nämligen alltid en risk att ytterst små mängder smörjmedel hamnar i ölet, eftersom man måste använda små mängder smörjmedel i processen när man försluter burkarna. Det gör det viktigt att alltid använda smörjmedel som är godkända för kontakt med livsmedel – men även livsmedelsklassade smörjmedel kan påverka hur ölet skummar när du häller upp det. Olja och skum är liksom ingen självklart hållbar kombination…
Fuchs genomför därför rigoröst noggranna tester av skumstabiliteten när de testar sina smörjmedel som är till för just ölburkstillverkning. De mäter skummets höjd och hur många sekunder det tar för det att sjunka till hälften. Sen jämför de resultatet med ett referensprov. Högsta nivån, ”Good”, är det enda skum som kan accepteras som kronan på verket. Allt för att ölen ska skumma på exakt rätt sätt när du häller upp den.