Några ur nätverket

Efter flera år som copywriter på reklambyråer har jag sedan år 2000 valt att arbeta i eget företag. Jag jobbar i nätverk med såväl reklambyråer och andra konsulter som direkt med företag och organisationer. Här är några av alla de strateger, kreatörer och producenter jag gärna jobbar med:
JW linje tunn

JESW

Johan Wirén är art director och creative director, som är minst lika stark på konceptutveckling som form. Han ser kommunikation som ett kraftfullt verktyg för organisationers framgång, såväl affärsdrivna som idédrivna verksamheter och samhällsorganisationer, och vet att det kräver både kunskap om mottagaren och relevant utformade budskap. Det gör analys och kreativitet till viktiga egenskaper, han har båda. Johan hittar du här:

jesw.se
Logo-mellan

FUTURE FIRST

Du kan ta fram informationsmaterial och läromedel för att sprida information, men det är först när människor kommunicerar med varandra som verklig förståelse kan uppstå. Future First arbetar med pedagogiska processer och Malin Hydén (grundare till Future First) har stor erfarenhet av att stödja lärande organisationer. Future First hittar du här:

futurefirst.se
Freddan480x380

FREDDAN MFL

Fredrik Ljungberg är art director, kommunikatör och projektledare. För Freddan handlar resultat alltid om att lyckas ur kundens synvinkel, vilket kräver kreativitet inom ramen för kommersiell framgång. Han har bland annat stor erfarenhet av konsumentprodukter och har dessutom vunnit priser för sina kokböcker. Du hittar honom här:

freddanmfl.se
OlaHedin350x350

BLYERTS.COM / REALISATÖRERNA

Ola Hedin är fotograf, storyteller och webbstrateg inom sociala medier. Han hjälper företag och organisationer att utveckla och förnya sin sociala webbnärvaro. Ola lever med visionen att kunskaper och färdigheter inom social webbnärvaro snart kommer vara en del av allas yrkeskompetens. Han brinner för att bidra till den kompetensutvecklingen och genomför varje dag research över utvecklingen inom sociala medier och webbproduktion. Han är också en av de ansvariga för WPkafe i Stockholm (WPkafe håller gratisträffar för alla som vill lära sig mer om WordPress). Du hittar Ola här:

blyerts.com
James343x312

JAMES

James Göransson arbetar med att skapa interaktiva produkter i alla dess former. Med rötterna i grafisk formgivning och webbdesign har han sedan tidigt 2000-tal hjälpt såväl mindre företag som några av Europas största företag att utveckla webbkampanjer, webbsajter, appar, e-handelslösningar och webbspel. James har en särskild känsla för att förenkla komplexa flöden och identifiera trösklar som kan uppstå på vägen, långt innan en användare berörs av dem. James hittar du här:

james.se
Bokstavstyp361x297

BOKSTAVSTYP

Erika Jonés är en grafisk formgivare som brinner för bokstäver. Typografi, stilistik och korrektur – för Erika handlar allt om rätt bokstav på rätt plats. När hon inte arbetar med dem, slukar hon dem i böcker eller arrangerar om dem i något bokstavsspel som Scrabble eller Wordfeud (enligt henne själv har hon alltid minst ett tiotal matcher på gång). Du hittar Erika här:

bokstavstyp.se
ODI-blå416×366

ONE DAY INTERACT

One Day Interact är en digital byrå som bland annat besitter stor kunskap om och erfarenhet av webbaserade utbildningar. Med hjälp av nya medier, interaktivitet och pedagogiska koncept designar de interaktiva mötesplatser och kontaktytor där organisationer kan utvecklas och förverkliga sina mål. I samarbete med forskare på KTH har One Day också skapat ”Future first”, en anpassningsbar hållbarhetsutbildning för organisationer och företag. I like. One Day hittar du här:

onedayinteract.se
Martin300x280

MARTIN NORDLINDER

Martin är copywriter och creative director. Han har också under lång tid utbildat elever i ämnen som reklamkommunikation, copywriting och varumärkesutveckling på Berghs. Han har inte bara en erfaren och skarp hjärna och en vass penna – han är rolig att dricka öl med också! Och så spelar han coola plattor i DJ Stonecake Collective. Martin hittar du här:

martinab.se
KoCo-svart botten2

KASSELRING & CO

Kasselring & Co är en kommunikationsbyrå som jobbar inom fyra kompetensområden – strategi, koncept, produktion och utbildning. På Kasselring & Co hittar vi Eva Kasselring och Johan Skylling, två coola och noggranna projektledare som man blir glad över att få arbeta med. De har dessutom flera nomineringar till och har fått utmärkelsen ”årets bästa byrå”. Inte illa! Du hittar dem här:

kasselring.se
JF270x196

JAN FERLIN

Jan Ferlin är strategisk rådgivare inom kommunikation och varumärkesutveckling. Jag har jobbat ihop med Janne under många år, bland annat har vi haft en fantastiskt rolig och utvecklande resa med Finansförbundet. Uppdragen han tar på sig spänner från analyser och strategiska rekommendationer för ledningsgrupper till utveckling och produktioner av olika kommunikationskoncept. Janne hittar du här:

janferlin.com
Rapsodi306x281

RAPSODI KOMMUNIKATION

Rapsodi startades av Lisa Sjöström, en glad formgivare som bär på motstånd. Motstånd mot trista presentationer, fula säljmetoder och otydliga visioner. Med missionen att hjälpa kunder att nå fram bättre med sina budskap, och på det sättet öka sin vinst, håller hon bland annat inspirationsföreläsningar och workshops med hjälp av egna katalysatormetoder. Lisa och Rapsodi hittar du här:

rapsodikommunikation.se
TommyBrotte420x420

TOMMY BROTTE / INTERAKTIVA MÖTEN

När jag först mötte Tommy Brotte arbetade han som strategisk projektledare inom reklambranschen. Det är en person med stor kunskap om kommunikation, dialog och relationer – som lika gärna arbetar med djupintervjuer som agerar stöd för ledningsgrupper. Ur hans stora intresse för kommunikation och hans erfarenheter av små som stora event växer nu ytterligare funktioner fram, i form av en ny sorts kompetenta och digitala dialogverktyg för att aktivera deltagare på till exempel konferenser och event. Allt för att skapa engagemang bland medarbetare. Hur spännande som helst! Du hittar Tommy här:

interaktivamoten.se
Fräulein291x245

FRÄULEIN DESIGN

Bakom Fräulein Design hittar vi framför allt Kicki Ajax, en nyfiken typ som älskar design. Och med närmare 20 års erfarenhet inom varumärkesbyggande och visuell kommunikation menar hon att nyfikenheten bara växer sig allt starkare. Så stark att hon hösten 2014 öppnade POPUP Showroom Stockholm – en helt ny utställningslokal och arena som är öppen att hyra för alla som vill. Kicki hittar du här:

frauleindesign.se
Copykajsa347x294

COPYKAJSA

Kajsa Öijerholm är copywriter, precis som jag. Sen gör hon en massa annat också, som tapeter och bloggar. Vi fann varandra när vi läste copywriting och scriptwriting på Berghs. En del undrar om vi inte ser varandra som konkurrenter, men jag skulle omöjligt kunna se Kajsa som en motståndare. Det är alldeles för roligt att jobba tillsammans med henne! Du hittar Kajsa här:

copykajsa.blogspot.se
ElsnerÖstergren

ELSNER & ÖSTERGREN

Martin Östergren, som är en av grundarna till Elsner & Östergren, och jag har genom ett projekt följts åt under ett antal år. Fast från början möttes vi på Berghs, när han gick art och jag copy. Idag arbetar han främst som projektledare, bland annat i det bokprojekt vi arbetar med för Bonnier Fastigheter. Här hittar du Martin och Elsner & Östergren:

elsnerostergren.se
MGD286x262

MYSTICAL GARDEN DESIGN

Bakom Mystical Garden hittar vi den grafiska formgivaren Niklas Lindblad. Jag lärde känna Niklas när vi jobbade med att lansera ett nytt koncept för Sibylla, ett arbete som rymde såväl förpackningsdesign som reklamfilmer. Även om hans designbyrå idag främst är inriktad på bokbranschen – han har nu gjort över 1 000 bokomslag – så arbetar han också gärna med logotyper, broschyrer, annonser och webb. Niklas och Mystical Garden hittar du här:

mgd.nu
Bright Insight360x360

BRIGHT INSIGHT

Carina Stenbäck är en av grundarna av Bright Insight, ett undersökningsföretag som skapar insikter för affärsutveckling genom att förstå konsumenter ur flera dimensioner. Med mer än tio års erfarenhet av kvalitativa och kvantitativa marknadsundersökningar har Carina hunnit koordinera såväl stora internationella projekt som projekt på den svenska marknaden. Som kuriosa kan jag nämna att hon också är utbildad fastighetsmäklare och trädgårdsmästare. Bright Insight hittar du här:

brightinsight.se
Hagelström309x271

HAGELSTRÖM DESIGN

Karin Hagelström är grafisk formgivare. En stor del av hennes uppdrag handlar om att stärka organisationers identitet och visuella kommunikation. Ibland innebär det att utveckla en ny logotyp eller förpackningslinje. Andra gånger att formge grunden för en ny webbsajt, ett nytt skyltsystem eller att ge en husfasad ett nytt visuellt uttryck. Du hittar henne här:

hagelstromdesign.com
Communicans369x291

COMMUNICANS

Det är lättare att ta reda på vad människor gör och hur de agerar – än att ta reda på varför de gör det. Ändå är det ofta just ”varför” som vi behöver förstå om vi vill skapa kommunikation som fungerar. Sigge och Birgitta Birkenfalks Communicans arbetar utifrån kvalitativ metododik för att ta reda varför människor gör som de gör. Communicans hittar du här:

communicans.se
Happen288x234

HAPPEN

Happen rymmer en stor blandning kompetenser. Fördelat över tre våningar i ett hus på Söder i Stockholm hittar vi här ett tjugotal egenföretagare som på ett eller annat sätt jobbar med kommunikation. Jag har jobbat (och druckit öl) med flera av dem – bland andra Jan Ferlin, Happyli (Li Kans Kumlien) och Martin Nordlinder. Happen hittar du här:

happen.se